Yunus’un Gönlünden Filizlenen Çınar: Niyâzî-i Mısrî - Sayı 20

Yunus'un Gönlünden Filizlenen Çınar: Niyâzî-i Mısrî

kirmizi_beyaz_20_2017_yaz-1

15 Temmuz 2016… Kapkara bir günün, pırıl pırıl bir aydınlığa dönüştüğü tarih. Hepimizin bizzat şahitlik ettiği o kara günün, bütün bir milletin iradesi ve azmiyle “Yeni Türkiye”nin baharlı bahçesine dönüştüğü tarih. Yarım yıldan daha fazla bir zaman geçti üzerinden… Kıyısından döndüğümüz kıyametin daha iyi anlaşılması için daha uzun bir zamana ihtiyacımız var elbette. Albayrak Medya da o büyük direnişin tam ortasındaydı. Üstelik bilindiği gibi bir şehidimiz de oldu. Yeni Şafak Gazetesi’nin kıdemli fotoğraf muhabiri Mustafa Cambaz, 15 Temmuz gecesinin asla ölmeyecek kahramanları arasına katıldı. Ruhu şad olsun. Buradan bir kez daha tekrar etmek gerekirse, ne 15 Temmuz’da milletimize karşı başlatılan o meşum kalkışmayı ne de şehidimiz Mustafa Cambaz’ı asla unutmayacağız.

Kırmızı Beyaz, yeni bir sayıyla daha karşınızda. Bu sayımızda Anadolu’nun ruhunu oluşturan büyük kıymetlerimizden birini, Niyazi Mısri’yi hatırlatmak istedik. Niyazi Mısri, Yunus Emre ve Hacı Bektaş ile beraber ortak aklımızın, ortak vicdanımızın, ortak güzelliklerimizin üç büyük kurucusundan biriydi. Ona yaklaştıkça Anadolu’yu Anadolu yapan bütün güzellikleri daha yakından görmek, o güzellikleri bugüne de aynıyla taşıyabilmek mümkün olacaktır. Ve inanıyoruz ki bu bizim için bir tercih değil, bir zorunluluktur. Güzel, iyi ve doğru olan seslerle rabıtamızı koparmamamız gerekiyor zira.

Uzun yıllardır Yunus Emre ve Niyazi Mısri üzerine çalışan Mustafa Tatçı, doğumunun 400. yılına yaklaştığımız Niyazi Mısri’nin önemine yazısıyla dikkati çekiyor. Ve yürekten desteklediğimiz bir çağrısı da var Tatçı’nın; UNESCO’ya bu çağrı. Doğumun 400. yılın da büyük ozana özel bir etkinlik düzenlenmeli. Coşkuyla bu çağrıya katılıyoruz.

Hayati İnanç da, Niyazi Mısri’nin bir şiirinden yola çıkarak Niyazi Mısri şiirinin imkânlarını ele alıyor. Bir Niyazi Mısri romanını bitirmek üzere bulunan Leyla İpekçi de “Medeniyetimizin ruhuna üflenen nefes: Niyazi Mısri” yazısıyla sizlerle. Dosyamızın söyleşi bölümünde ise genç müzisyen santuri Sedat Anar, Niyazi Mısri’den bestelediği eserleri ve müziğini anlatıyor.

Geleneğimize ait sanatlarımızdan Karagöz sanatına da bu sayımızda yer vererek, Türk sanatının en özel örneklerinden birini, Karagöz sanatının ustalarından Cengiz Özek’le sizleri buluşturduk.

Elinizdeki Kırmızı Beyaz’ın bir diğer sürprizi de oyuncu Ufuk Bayraktar söyleşisi. Uzun bir sinema kariyeri olmasına karşın “Ezel” dizisinde aldığı rolle geniş kitleler tarafından tanınan Bayraktar, şu sıralar yönetmenliğini Mesut Uçakan’ın yaptığı TRT’nin sevilen dizisi “Sevda Kuşun Kanadında” ile izleyiciyle buluşuyor ve sinemamız için gelecek vaat eden oyuncular arasında yer alıyor. Kırmızı Beyaz, her sayısında olduğu gibi bu sayıda da iyi ve kadim hikâyelerin peşine düşüyor.

Başka güzelliklerde buluşmak üzere… Keyifli okumalar.

Doç. Dr. Ömer Bolat
Albayrak Grubu Genel Koordinatörü

Okumak için tıklayın.