Karlı dağların özgürlük çağrısı : Kayak

kayak

Pistten aşağı süzülürken yer çekimi kaybolur, yüzünüzde rüzgarı hisseder ve dilediğiniz yöne hafif, keyifli ve teknik hareketlerle süzülürsünüz. Aynen uçmayı henüz yeni öğrenmiş bir kartal yavrusu gibi, dağlardan, yamaçlardan aşağı…

Özgürlük, bembeyaz yamaçların kayakçılara seslendiği büyüleyici ezginin adı olsa gerek. Kişi, hem de Türkiye’de yaşıyorsa, ömründe en az bir kez bu çağrı-ya kulak vermeli. Üstelik artık kayak, bilinen sınırlarını aşmak üzereyken, o çağrının çeşit çeşit yorumlarından biri belki de tam sizin tarzınızdır.

Eskiden kayakçılar, tekniklerini ve kıvraklıklarını göstermek için engebeli pistlerde kaymayı tercih ederlerdi. Bugün ise önemli olan mümkün olduğunca eğilip kara adeta yapışarak hız yapmak… Liftlerle ulaştığınız, her biri neredeyse bir bulvar genişliğinde ve kilometrelerce uzanan pistlerin düzlüğü kayak sevdalılarını farklı heyecanlar ve yorumlar aramaya itti. Yeni pistler, yeni kayak teknikleri işte böyle doğdu, hatta sadece kayma teknikleri değil kayakların kendisi de değişti, giysilerin-den gözlüğüne kadar her şey sürekli yenileniyor.

Telemark: Birkaç yıllık geçmişi var, bir anlamda eskiye dönüş; doğaya saygılı bir tavrı getiriyor. Ayaklar kayağa önden tutturulup topuklar serbest bırakılıyor. Böylece kayakçı viraj alırken dizler neredeyse kara değiyor. Pist-lerde olduğu gibi toz karlı zeminlerde de, daha doğrusu her türlü karlı zeminde kaymayı mümkün kılıyor.

Monoski: Bir tek, standart kayaklardan daha geniş tutulmuş kayak üzerine iki ayak sabitleştiriliyor. Monoski, özellikle sert pistlerde ve engebeli zeminlerde kaymak için…

Skwal: Bir tür monoski, ama kayak daha uzun ve ince. Bir ayak ötekinin önünde tek bir kayak üzerinde…

Snowboard: Amerika’da sörfçüler tarafından kış sporlarına uyarlandı. Zemine göre de birçok board modeli geliştirildi; toz karda, sert pistlerde ve doğal karlı ortamlarda kaymak üzere çeşitli modelleri var. Bütün kayak merkezlerinde yapılabiliyor. Snowboard özellikle heyecan arayan her yaştan gencin gözdesi, üstelik kendine göre bir giyim tarzı bile oluşturdu.

Carving: Bir adı da Parabolik ski. Carving geniş ve yuvarlak ke-narlı, geniş topuklu kayaklarla kayılıyor. Bu kayaklarla keskin virajlar alınabiliyor, üzerinde eğilmek ve yokuşa yapışmak daha kolay. Pistlerde, az veya çok sert karlı zeminlerde kaymak için…

Kar bisikleti: Henüz çok yaygınlaşmadı ama birçok kayak mer-kezinde bulunuyor. Bisikletin tekerlekleri yerine geniş bir kayak bulunuyor.

Kızak: Modası hiç geçmeyecek olan kızaklar zamanla gelişti-rildi. Günümüzün kayak merkezlerinde eski ahşap kızakların yerini freni ve sert gövdesiyle ailece kaymanın tadını yaşatan hızlı araçlar aldı.

Free Style: Heyecan arayanlar sınırları zorlamak istiyorlar. İşte bunun bir örneği Free Style… Engellerle çeşitli eğimlerin bulun-duğu bir pistte adeta uçarcasına kayarak, tümseklerin üzerin-den atlayarak çeşitli akrobatik figürler yapılıyor. Bunun için de özel kar parkları (snowparc) yapıldı.

Boardercross: Kayakçıların hep birlikte tepeler, çukurlar ve sert virajlar bulunan bir pistte kayması…

Free Ride: Pist dışında, dağlarda, beyaz bir okyanusun ortasında, ayak basılmamış ortamlarda doğa ile başbaşa kalarak kaymak isteyen usta kayakçılar ve snowboard’çular için! Dağları başka bir açıdan yaşamak ve tanı-mak, zirvelerden inmek, kar dalgaları üzerinden uçmak için…

Half pipe: Snowboard’çuların engebelerden atlayarak ve havada çeşitli figürlerle gösteri yaparak özel pistler-den kayması…

Kar Raftingi: Rafting botları altına kayganlığı arttırıcı bir branda gerilerek kürek kullanmadan sadece bir görevlinin gerekli yerlerde alüminyum frenleyici çubukları kullandığı, belirli bir parkurda botun kaydığı alternatif bir kış sporu. (Erciyes’te uygulanıyor.)

Tur Kayağı: Usta kayakçı ve dağcılar için. Kayarak, yürüyerek, tırmanarak ve çadırlarda konaklanarak dağların aşılması.

Malzeme seçerken…

Eğer kayağa yeni başlıyorsanız, hem güvenliğiniz hem de bilinçli kaymanız için profesyonel bir kayak eğitimci-siyle beraber temel bir eğitimden geçmelisiniz. Tabii seviyenize uygun bir pist tercihi yapmak da önemli. Yeni başlayanlar için kayak boyu, kayakçının omuz boyu kadar olmalı. Öte yandan, kayak yaparken rahat ve güvenli hareket etmenize imkan sağlayan malzemeler tercih etmelisiniz. Poliüretan ya da sentetik kumaştan yapılmış özel eldivenler giyilmeli. Soğuğa ve güneşe karşı gözlüğünüz metal olmalı ve yanlardan rüzgar almamalı.

Kıyafet seçiminizde, Goretex, Teflon, Mikrolite ve Pertex gibi son teknoloji ürünü kumaşlar soğukta rahat etmemizi sağlar. Kayak yaparken en ideali, bir adet kalın giysi yerine, birkaç kat ince giysiyi tercih etmek. Böylece, giysilerin arasında kalan hava vücudumuzu soğuktan korurken, gerektiğinde giysilerden birkaçını çıkararak vücut ısınızı ayarlayabilirsiniz. Seçim yaparken önemli nokta; giysilerin terletmemesi, ter buharını dışarı vererek içiniz-de ıslaklık oluşmasına engel olması gerek.

Benzer konular

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir