Sanayi Devriminin İlhan Kaynağı: El-Cezerî - Sayı 18

Sanayi Devriminin İlhan Kaynağı: El-Cezerî

1_kirmizi_beyaz_18_2015_ilkbahar

Dünyanın İlk Mühendisi: Ebul-İz El-Cezerî

Yaşadığı dönemde Reisü’l-â’mal olarak anılmış, mühendislerin en büyüğü olarak kabul görmüş, Artuklu sarayında hizmet vermiş bir fizikçi, astronot, nakkaş, ressam, mühendis, heykeltıraş ve sanat adamı Ebu’l-İz El-Cezerî . Bir insan bu kadar vasfı nasıl üzerinde taşır demeyin. Bizi bugün hayretlere düşüren icatların sahibi El-Cezerî dehasının yanında emek ve gayretleriyle de meşhurdur. “İnsan için ancak emeğinin karşılığı vardır” ayeti İslam’ın büyük bilginlerinin daima şiârı olmuştur.

Kırmızı-Beyaz bu sayıda unuttuğumuz değerleri hatırlatmak ve kaybettiğimiz özgüvenimizi yeniden kazanmamızı sağlamak için “izzetin babası”, “mühendislerin piri” ve “zamanın en güzeli” lakaplarıyla anılan Cizreli Ebu’l-İz ’i konu ediniyor.

Ebu’l-İz ’in hayatını ve eserlerini okuduğunuzda o dönemin şartlarına göre çok ilerde bir teknik ve irfanla karşılaşacaksınız. Saadettin Ökten ve Mustafa Armağan’a dosya konusuna yaptıkları katkıdan ötürü teşekkürü borç biliyoruz.

Değerli sanatçımız Orhan Gencebay bu sayımıza renk katanların başında geliyor. Yaptığımız özel röportajı okuduğunuzda hem hayatı hakkında hem çözüm süreci hakkında keyifli bir sohbetle karşılaşacaksınız.

Siyasetin bu denli hareketlendiği şu günlerde bizlere vakit ayırarak özel hayatı ile ilgili çok bilinmeyen konuları bize açan sn. Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu’na da şükranlarımızı iletmeden yapamayız. Hem anlattıklarıyla genç siyasilere örnek olacak hem samimiyetiyle sizi yürekten ısıtacak.

Spor camiasının tanınmış ismi Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya ile güreş ve genel anlamda Türk sporunu ve geleceğini tartıştık. İş hayatında takım çalışmasını ve önemini anlatan Temel Aksoy, dünyada ve Türkiye’de e-ticareti yazan Yakup Kocaman, Safranbolu’nun bütün güzelliklerini sayfalarımıza taşıyan Ümit Sönmez, Kosova yazısı ile içimizdeki gezgini kamçılayan Halit Ömer Çamcı bu sayıda bizlerle…

Charlie Hebdo olayının ardından karikatür ve sanatın ideolojikleşmesi meselesini, Türkiye’de çizgi üstatlarından kabul edilen ve kendi stili ile yıllardır değerlerimizi bütün dünyaya anlatan Hasan Aycın ile konuştuk. Şüphesiz sanatı, sanatçının değerlendirmesi bizlere çok başka ufuklar açıyor. Bu sayıda portrelerimizde bir değişikliğe giderek, edebiyat, fikir dünyasının üstatlarından Cemil Meriç’e uzun bir yer ayırdık. Onun tanınması ve okunması Türkiye’ye çok önemli mesafeler kat ettirecek bir güçtür.

Bildiğiniz gibi Albayrak Grubu olarak Kırmızı-Beyaz ve Derin Tarih gibi iki güzide dergimizi yayın hayatına kazandırmıştık. Şimdi bunlara başka kardeşler de eklendi. Önce Hatice Tülün’ün genel yayın yönetmenliğinde çıkarılmaya başlanan Lokma, daha sonra Fatma Barbarosoğlu’nun önderliğinde çıkarılan Nihayet. Dergiciliği sevmiş olmalıyız ki bunlara eklenen ve önümüzdeki aylarda raflarda yerini alacak olan ekonomi dergisi.

Dergi, gazeteye göre daha çok düşünmektir. Vakıf olmaktır. Durup düşünmek ve öylece yazmaktır. Dergi, basın hayatımıza kazandırdığımız birçok ünlü yazarın ilk durağıdır. Bu duygularla yeni çıkan dergilerimize yolunuz açık olsun diyor, sizleri Kırmızı-Beyaz Hayat Kültürü dergimizle başbaşa bırakıyorum. Bir sonraki sayıda görüşmek ümidiyle…

Doç. Dr. Ömer Bolat
Albayrak Grubu Genel Koordinatörü

 

Okumak için tıklayın.