Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı 64. Hükümet’in 2016 Yılı Eylem Planı Türkiye ekonomisinde yeni bir değişim ve dönüşüm dalgasının başlangıcına temel teşkil edecek unsurlar içeriyor. Yeni program, reel sektöre reel destekler sunarken iş hayatını hiç olmadığı kadar esnek hale getirerek genç işsizliğine köklü çözümler öneriyor.
Hükümet yeni dönemde genç işsizliğine çare bulmak için aksiyon aldı. Açıklanan programa göre ilk kez iş bulan her gencin bir yıl
boyunca ücreti devlet tarafından ödenecek, gençlerin Genel Sağlık Sigortası prim borçları sıfırlanacak, meslek lisesi ve üniversite öğrencilerinin staj yapmalarını özendirici tedbirler alınacak, lise veya üniversite mezunu gençlerin Genel Sağlık Sigortası giderlerine destek verilecek. Bunun yanında gençlerin ödemesi gereken sigorta primlerinin iki yıl süreyle gelir testi yapmaksızın ve prim alınmaksızın devlet tarafından karşılanacak olması adeta devrim niteliğinde kararlar. Girişimci gençlere proje karşılığı 50 bin Türk lirasına kadar karşılıksız nakdi destek verilecek. Ayrıca, gençlere 100 bin Türk lirasına kadar faizsiz kredi desteği de sunulan imkânlar dâhilinde bulunuyor. Öğrenim gören gençlerin pasaport harcının kaldırılması öğrencilerin ufkunu küresel ölçeğe yükseltecek önemli bir gelişme. Öte yandan lisans öğrencilerinin 330 TL olan bursu 400 liraya çıkarılacak. Askeri öğrencilerin harçlığı 400 liraya; er ve erbaşların harçlığı da 30 liradan 100 liraya yükseltilecek.
Küçük esnaf ve çiftçi için iyileştirmeler…
Yeni ekonomi programında, basit usulde vergilendirilen esnafın yıllık 8 bin Türk lirasına kadar kazançlarından hesaplanan vergi alınmayacak. Yemde ve gübrede KDV tamamen kalkıyor. Genç çiftçilerimize proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız destek verilecek. Kırsal kalkınma desteklerinin 81 ile yaygınlaştırılmasını sağlamaya yönelik programlar hazırlanıyor. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin TSE ve patent belgelerinin maliyetlerinin devlet tarafından karşılanması sağlanacak. Yüzde 15’ten yüzde 10’a indirilen Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı sigortalısı olan esnafın emekli aylıklarından kesilen sosyal güvenlik destek primi kesintisi 3 ay içinde kaldırılacak. 65 yaş aylığı alan yaşlıların maaşlarında kesinti, duraksama ve engelleme olmayacak.
Asgari ücret bin 300 Türk lirası olacak
Bu yeni düzenleme ülke çapında asgari ücretle çalışan yaklaşık 5,5 milyon kişiyi yakından ilgilendiriyor. Asgari ücret bin 300 Türk lirası olacak. Ancak işverenlerin rekabet gücünü zaafa uğratmayacak bazı düzenlemeler de geliyor. Özellikle KOBİ’ler üzerindeki yük azaltılacak.
Muhtarlar, polisler ve uzmanlar yıllardır bekliyordu
Muhtarların 950 lira olan maaşlarının da bin 300 liraya 3 ay içinde yükseltilecek. Polislerin ve uzman erbaşların 2200 olan ek göstergeleri 3000’e çıkarılıyor. Polislerin emniyet hizmet tazminatı yüzde 25 oranında artırılacak.
Kobi’lere kefalet sınırı genişliyor
Her bir KOBİ için 1,5 milyon lira ve her bir risk grubu için 2 milyon lira olan kefalet limiti, imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin yatırım kredileri için 2,5 milyon liraya, her bir risk grubundaki imalatçı KOBİ’ler için ise 3 milyon liraya çıkarılacak. Diğer KOBİ’ler için 8 yıl olan maksimum vade, imalatçı KOBİ’ler için 10 yıla; diğer KOBİ’ler için yüzde 75 olan kefalet oranı imalatçı KOBİ’ler için yüzde 80’e çıkarılacak. Sosyal destek alan vatandaşlarımızdan istihdam edilenlerin işveren sigorta primi desteklenecek. Emek yoğun sektörlerde yatırımcıların talebi halinde, sembolik bir kira bedeliyle, anahtar teslimi fabrika binası yapılması konusunda model geliştirilecek.
Hükümetin hazırladığı yeni ekonomi paketiyle genç nüfusun ekonomiye katkısı daha da aktifleştirilmesi hedefleniyor.