Yeni nesil uçak tasarımları : Daha çevreci ve daha hızlı

ucak

Geleceğin uçaklarının nasıl olacağı fantastik tasavvurların ötesine taşınıyor. Geleceğin dünyasında payı daha da artacak havayolları için NASA ve Airbus şimdiden kafa yoruyor. Havacılık dünyası yeni gelişen teknolojileri geçmiş tecrübelerle harmanlayarak yeni bir bakış açısı sunuyor.

“Geleceğin uçakları için farklı tasarımlar geldi ve NASA da bunları dünya ile paylaştı.”

Tasarruf ve hız bir arada

Geleceğin uçakları için farklı tasarımlar geldi ve NASA da bunları dünya ile paylaştı. Bundan yaklaşık 15-20 yıl sonra göklerde görmeye başlayacağımız uçaklardan birinde yakıt sarfiyatı yarıya düşüyor. Bunu sağlayan ise uçağın özel kanat şeklinde saklı. Uçağın gövdesi ve motorları daha hızlı gidebilmesi ve daha az yakıt harcayabilmesi için bugünkü uçaklara göre daha hafif maddelerden üretilmesi planlanıyor. Uçağın piste yanaşma hızı da yüzde 50 artacak. Bu sayede bir tasarruf sağlanmış olacak. Uçakların daha dik açılarla inip kalkması sonucunda yaptıkları gürültünün azalacak. Daha az yakıt harcayacaklar. Potansiyel olarak uçuş süreleri de kısalacak.

Sesten hızlı uçaklar geri dönüyor

Fransız Concorde sesten hızlı giden bir uçaktı ve piyasa şartları nedeniyle macerası kısa sürmüştü. Ancak yeni nesil uçaklarda sesten hızlı gitme özelliği geri dönüyor. Çevre kirliliği ve gürültü gibi şikayetler Concorde’un zayıf yönleriydi. Yeni nesil uçaklarda kullanılacak malzemelerle bu sorunlar da giderilerek sesten hızlı yolculuklara geri dönülmüş olacak. Uçağın kanat şekli ve kanat altına yerleştirilen motorlar ses 16 tasarım Geleceğin uçakları için farklı tasarımlar geldi ve NASA da bunları dünya ile paylaştı. patlamaları yaşanmasını engelleyecek tasarımın temel öğelerini oluşturuyor.

Yeni nesil uçaklarda denenen teknolojilerden biri de hibrit teknolojiler. Elektrik motoru, batarya ve benzin motorunun bir arada kullanılacağı yeni modeller hem gürültüyü hem de çevre kirliliğini azaltarak daha çevreci alternatifler sunmuş olacak. Ayrıca geleceğin uçaklarında hava koşullarını göz önünde bulundurarak en uygun rotayı otomatik olarak seçen sistemler olacak. Uçaklar güneş enerjisi ve hidrojenle de çalışabilecek.

Enerji tasarrufu önemini artırıyor

Uçak sayılarının artması daha fazla havalimanına daha fazla havalimanı yapılabilmesi de daha kısa pistlere imkan sağlamakla mümkün. Bu da uçakların mevcut iniş kalkış sistemlerinin büyük ölçüde revize edilmesine ihtiyaç duyuyor. Airbus’ın geleceğin uçaklarına ilişkin bir raporunda da, uçakların kalkışında tekerlekli, kayganlaştırılmış pistlerin kullanılabileceği, kalkıştan önce uçağa bağlanan bu portatif pistlerin kalkış sırasında geride bırakılabileceğine yer verildi. Daha dik kalkışlara imkan verecek bu sistemin jetlerin seyir yüksekliğine daha çabuk ulaşmalarını sağlayacağını düşünülüyor. Bu da daha az enerji sarfiyatı anlamına gelebilir.

Benzer konular

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir