Yazıcılar farklı maddelerin üzerindeki iki boyutlu figürleri siyah-beyaz veya renkli olarak kağıt veya diğer bir materyal üzerine basar. Karmaşık bir süreç olmasına rağmen sıklıkla kullandığımız için oldukça sade bir biçimde algılarız ve üzerinde düşünmeyiz bile… Peki ya 3 boyutlu baskı dersek? Yani herhangi bir maddenin aynısını bir yazıcı ile çoğaltmaktan söz ediyoruz. Bu düşünce bilim kurgu olmanın ötesine geçerek hayatımızda yer almaya başladı. Gazetelerde 3 boyutlu baskı ile elde edilen pastalardan silahlara kadar birçok maddeden söz ediliyor.
Şu anda deneysel gibi görünse de ABD başta olmak üzere birçok ülke ve farklı birçok şirket bu teknolojiye yatırım yapıyor. Nitekim ABD Başkanı Barack Obama, ikinci döneminin ilk ‘Ulusa Sesleniş’ konuşmasında ekonomik konulardan bahsederken, ‘geleceğin sanayi devrimini yaratacak’ dediği 3 boyutlu yazıcı teknolojisine yatırım yapacaklarını söylemişti. Obama, bir sonraki üretim devriminin ‘Amerikan menşeli’ olması için de Kongre’den bu türden 15 merkez açılması için yardım istedi.
Özel sektör de bu gelişmelere kayıtsız değil. Örneğin otomotiv devi Ford, satış sonrası yedek parça desteğini bu yazıcılar üzerine kurmayı planlıyor. Amaç, müşterinin talep ettiği yedek parçayı, müşteriye en yakın noktadaki serviste, üç boyutlu yazıcılarda basıp çıkarmak. Hızı artırıp maliyeti düşürmek için tercih edilen bu yöntem daha pek çok üreticinin planları arasında bulunuyor.
Üç boyutlu yazıcıları cazip kılan özellik, var olan teknolojilerle yapılması imkânsız ya da makul olmayan bir şeyi elde edebilme imkânı. Bilgisayarda program aracılığıyla üç boyutlu hale getirilen her türlü eşya ve nesne artık yeni üretilecek bir kalıba ihtiyaç duymadan üretilebiliyor. Nesneler, plastiği, metali ve diğer maddeleri bir lazer ünitesi kullanarak katmanlar halinde sırayla üretiliyor. Teknoloji o kadar parlak ki bırakın ABD’nin üretim şeklini etkilemeyi, birçok endüstride etkisi olması kaçınılmaz. Bunlar başlıca; uzay araştırmaları, savunma, tıp, taşıma, yiyecek, moda.
Kek ve pastalar ‘Prınt’ ediliyor
Tasarımı internetten indirilebilen silahları ‘gerçek’ olarak üretmesiyle tüm dünyanın dikkatini üzerine çeken 3 boyutlu yazıcılar, insanlığı yiyecek anlamında da yeni bir boyuta hazırlıyor. Her alanda milyonlarca tasarımı bilgisayar kanalıyla ‘print’ edebilen 3D yazıcılarla kek ve pasta üretimi bile yapılıyor.
Geçen aylarda New York’taki 3D Yazıcı Fuarı’nda, ger-çek lezzetiyle ‘print’ edilmiş atıştırmalık yiyecekler sergilendi. Uzmanlar çok yakın bir gelecekte birçok restoranda 3D yazıcılarla karşılaşabileceğimizi söylüyor. Üstelik, bu aletler kişiye özel yiyecek de üretecek. 3 boyutlu yazıcıların restoranlarda yerini almasıyla insanlar kendi kolesterol seviyelerine özel üretilmiş yiyeceklere anında ulaşabilecek.
Hollywood’un da hizmetinde
Hollywood’un büyük yapımcıları da, üç boyutlu yazıcıları kitleleri etkilemek için kullanıyorç Demir Adam’ın (2010) çelik görünümlü zırhı da, James Bond’ın 50 yıl sonra ‘Skyfall’da yeniden bindiği Aston Martin araba da üç boyutlu yazıcılardan çıktı. NASA da Mars robotu “Curiosity”nin pek çok parçasını önce üç boyutlu yazı-ı üretip test etmişti. Bundan sonra da pek çok filmde etkileyici birçok nesnenin 3D yazıcılardan çıktığını görebiliriz.
Yazıcıyla ev inşa etmek
Yazıcılar, üretimin sınırlarını da zorlamaya başladı. İngiltere’de tasarımcı Enrico Dini, 3D yazıcı ile iki katlı sağlam ve eksiksiz bir ev inşa etti. Sadece kum ve yapıştırıcı bir kimyasal kullanan Dini’nin evinde borular bile üç boyutlu yazıcının eseri. Tıpta 3D yazıcı kullanımı daha da heyecan verici hal aldı. Bir yıl önce Hollanda’da 83 yaşındaki bir hastaya kırılan çene kemiğinin yerine, titanyum tozu ile bioseramik karışım kullanılarak üç boyutlu ya-zıcıda üretilmiş yapay çene kemiği takıldı. San Franciscolu kök hücre çalışmaları yapan Organovo firması ise “üç boyutlu yazıcıda doku üretmek” için işbirliği yapa-cağını açıkladı.
Fiyatları düşüyor
Dahası 3D yazıcılar, tıpkı ilk bilgisayarlar gibi evrilip, küçülüyor. Çünkü 3D systems firmasının “Cube”, MakerBot’ın “Replikatkör2” gibi yazıcıları, bir küçük bavula sığabilecek boyutları ve 1300 dolara kadar gerileyen fiyatları ile evlere, okullara, esnafın dükkânına ve küçük işletmelere rahatlıkla girebilir. ABD’de müşterinin isteklerine birebir uygun akıllı telefon ve tablet bilgisayar kılıfı, oyuncak, sahte takı ve aksesuar, hatta bisiklet ve gitar gövdesi üreten dükkânlar hiz-met vermeye başladı.
Üç boyutlu yazıcılarla yapılabilecekler yeni teknoloji hatta sanayi devriminin kapıda olduğu izlenimini veriyor. Dünyanın ilk üç boyutlu yazıcı mağazasını New York’ta açan Makerbot Industries’in patronu Bre Pettis, devrimin Steve Jobs’u almaya aday. Bre Bettis geçen yıl Londra’daki teknoloji fuarında “Bir fabrikayı küçük bir kutuyla sığdırdık. Fabrika bundan sonra ev-deki bir kişi olacak” diye konuşuyordu.
Üretim süreçlerinde tasarımcı ile tüketici arasındaki bütün aracıları kaldırmanın olası sonuçlarını düşünmek bile baş döndürücü. Fabrikanın işçinin olmadığı, enerji tüketimi minimum, nakliye masrafı cepte kaldığı, mağaza buharlaştığı, Çin’de üretim yapmak anlamsızlaşmış bir dünyaya ulaşıldığında bu kez gerçekten tarihin sonuna gelişmiş de olabilir.
3D yazıcılar, tıpkı ilk bilgisayarlar gibi evrilip, küçülüyor.